Voor het inrichten van de koppeling tussen Bookzo en booq zijn de volgende stappen nodig.

Overleg dit met de helpdesk van Bookzo.

1. Voor de koppeling tussen Bookzo en booq zijn authenticatiegegevens nodig die ingesteld moeten worden in booq. Deze gegevens kunt u opvragen bij de Helpdesk van Bookzo via support@bookzo.nl. Eijsink zal vervolgens deze gegevens instellen in booq.
    De URL voor booq is https://pos.mijnreservering.info/wcf/XmlPosService.svc (Hotelcode invoeren is niet van toepassing)
  2. Eijsink levert een lijst aan met omzetgroepen uit booq, deze moeten in Bookzo worden gekoppeld bij 'Instellingen, Instellingen, booq'. U kunt 4 kosten koppelen aan verschillende omzetgroepen uit booq (zie afb.)
  3. Er moet een accommodatie aangemaakt worden met de naam 'CashAccount' waar de losse verkopen op geboekt kunnen worden. Houdt deze naam exact aan en wijzig deze niet.
  4. Op deze accommodatie moet een bevestiging of factuur aangemaakt worden, met als status ingechecked.
  5. Voor elk betaalmiddel moet een Extra kosten worden aangemaakt. Dus heeft u de betaalmiddelen 'Contant' en 'Pin*', dan maakt u hiervoor extra kosten aan, bijv.:
    1. Naam: Contant:
    2. Btw-Tarief: Geen
    3. Indien gekoppeld aan de administratie is ook een grootboekrekening (tussenrekening) nodig.

Standaard aan te maken bij Extra kosten (BTW Nul) *

• Contant (+ Wisselgeld)
  • Pin (+ Wisselgeld)
  • Creditcard (+ Wisselgeld)

* Vraag een lijst met alle beschikbare betaalwijzen op bij Eijsink, elke betaalwijze ook als betaalwijze Wisselgeld aanmaken.

Optioneel

• U kunt een vinkje zetten bij 'Bonnen uit kassa naar aparte factuur', dan worden bonnen uit booq op aanvullende facturen in Bookzo geplaats, per dag wordt één aanvullende factuur gemaakt en worden bonnen van die dag op verzameld.
  • U kunt een vinkje zetten bij 'Bonnen uit kassa splitsen per reiziger', dan kan in booq geboekt worden op kamer, op een unieke reiziger. In Bookzo worden dan de bonnen vermeld met reiziger. Indien 'Bonnen uit kassa naar aparte factuur' aan staat, krijgt elke reiziger zijn eigen factuur.

Bonnen vanuit Booq kunnen doorgeboekt worden naar Bookzo:

• Op kamer/accommodatienummer
  • Op naam van de gast
  • Op naam van de accommodatie

Wilt u bonnen door boeken op kamer/accommodatienummer dan is het belangrijk dat het nummer wordt ingevoerd naast het veld van de accommodatienaam.

Koppeling met administratie

Heeft u Bookzo gekoppeld aan de administratie, dan is het wenselijk om de omzet van Booq ook te kunnen synchroniseren met de administratie. Dit kan op drie verschillende manieren via het aanmaken van Extra kosten. In alle gevallen moet een grootboeknummer worden ingevoerd met het BTW percentage wat correspondeert in de administratie.

1. Per artikel (bijvoorbeeld Koffie)

U kunt voor elk artikel uit Booq een eigen Extra kosten aanmaken in Bookzo, als Bookzo de omschrijving van het artikel vind (bijvoorbeeld Koffie) dan wordt deze aan de Extra kosten gekoppeld in plaats van de Omzetgroep.

2. Per Omzetgroep (bijvoorbeeld Warme dranken)

Vul dan bij Code van de Extra kosten het Omzetnummer in. In onderstaand voorbeeld maken we Warme dranken aan met omzetgroep 1026 en BTW laag.

• Ga naar Stamgegevens > Extra kosten > Klik op [Nieuw].
  • Vul bij Code het nummer van de Omzetgroep in: 1026.
  • Vul bij Extra kosten Warme dranken in.
  • Zet het BTW percentage op Laag.
  • Vul bij Grootboekrekening het grootboeknummer in wat overeenkomt met het nummer in de administratie (Specificatiecode kan leeg blijven)
  • Klik op Opslaan en sluiten

Herhaal bovenstaande stappen voor elke Omzetgroep.

3. Omzetgroepen verzamelt naar Algemeen BTW (Bijvoorbeeld Algemeen laag BTW)

In Bookzo zijn de Extra kosten Algemeen geen BTW, Algemeen laag BTW, Algemeen hoog BTW al standaard aangemaakt. Deze kunt u gebruiken in het Instellingen venster van Booq. Tik de cijfers van de Omzetgroep in met aansluitend een komma.

Dit ziet er dan als volgt uit: