INHOUDSOPGAVE

Prijzen in web

Wanneer je in Bookzo al prijzen hebt ingevoerd in Desktop, geef je eerst aan vanaf welke datum je met de prijzen in Web wilt gaan werken.

• Open hiervoor Bookzo desktop
  • Ga naar Instellingen, Instellingen
  • Geef bij 'Nieuwe prijzen vanaf aankomst' de datum aan vanaf wanneer je wilt starten.

Verstandig is, om dit niet halverwege het seizoen te doen, maar bijvoorbeeld bij de start van het nieuwe jaar. De prijzen in web kunnen wel al ingesteld worden, deze gaan pas in wanneer deze datum in gaat.

Prijzen instellen

Ga naar http://www.web.bookzo.nlje ziet hier nu het tabblad 'Prijzen.'

Wanneer je deze opent kom je in een lege kalender en kun je prijzen aan gaan maken.

• Ga in Web naar het menu-item prijzen
  • Er opent een jaaroverzicht
  • Klik op de datum vanaf wanneer je wilt starten met prijzen invoeren
Nu kom je in het invoerscherm, waar je kunt aangeven tot wanneer de prijs geldig is.

Let op
! Het gaat om 'aankomst vanaf' en 'aankomst tot en met'. In het voorbeeld hieronder kies ik voor aankomst vanaf een maandag en stop op aankomst tot en met donderdag zodat ik op vrijdag 14-02-2025 weer een hogere prijs zou kunnen invoeren.

Als een prijs later in het jaar nog een keer terugkomt, kun je die datum ook toevoegen door op het plusje te klikken.

Hiernaast een voorbeeld van meerdere data.

Hoe voeg ik verblijfperiode of nachten toe?

Als je de data hebt toegevoegd, geef je aan voor welke verblijfsperiodes de prijs geldt.

Klik op de plus onder 'Standaard'.

Klik in de pop-up aan welke verblijfperiodes je wilt toevoegen.

Geef bij de verblijfsperiode aan wat de aankomstdagen zijn, bij een week kun je bijvoorbeeld ook de vrijdag aanvinken als dit bij jou een aankomst is.

Klik op Opslaan en klik nogmaals op de plus om nog een periode toe te voegen. Als je alle periodes hebt toegevoegd klik je op Opslaan, hierna kom je in het scherm om prijzen in te gaan voeren.

Je kunt hier ook een eigen periode aanmaken, kies dan voor Anders.

We adviseren de standaard periodes te gebruiken.

Voer per periode een prijs in, deze is geldig voor de aankomstdagen die je bij Aankomst vanaf en Aankomst tot en met hebt ingevuld.

Sla op en ga terug naar het jaaroverzicht of ga gelijk door met het invoeren van nieuwe prijzen door op de knop Nieuwe prijs te klikken.

Als je op Nieuwe prijs klikt, kun je weer een Aankomst vanaf en een Aankomst tot en met invullen.

Bookzo zal de dagen waarvoor je al een prijs hebt ingevoerd blokkeren, zodat je geen overlap krijgt.

In het jaaroverzicht kun je controleren of overal prijzen zijn ingevoerd, voor welke periode er prijzen zijn en wat de aankomstdagen en verblijfsduur is.

Als je met de muis over de aankomstdagen beweegt, zie je waarvoor de aankomst geldt. Hieronder kun je op maandag aankomen en is daar een prijs voor een week en een midweek aanwezig

Nachtprijzen en restricties

Wanneer je werkt met nachtprijzen en ook 'nacht' selecteert onder prijsperiode, krijg je 7 dagen te zien welke je allemaal een prijs per nacht geeft. De optie om restricties toe te voegen aan de nachtprijs, zoals een Min- of Maxstay en aankomst en vertrek dagen vind je in de regel eronder.

Als je restricties gaat gebruiken, zie je dat terug aan het Actief label. Zo weet je dat je voor die prijzen een restrictie gebruikt en kun je de regel openklikken om jouw invoer te bekijken.

Extra Persoon

Wil je een extra persoonsprijs instellen, dan druk je naast de Standaardprijs op het plusje. Je krijgt nu de keuze voor wie je prijzen toe wilt voegen.

Wanneer je met extra personen wilt werken moet je eerst bij de accommodatie aangeven voor hoeveel personen de standaardprijs is. Dit doe je bij het tabblad accommodaties.

Klik bij de desbetreffende accommodatie op het pennetje en kies voor Prijs instellen.

Hier kun je aangeven hoeveel personen er in de standaard prijs zitten. Bijvoorbeeld bij een groep accommodatie is de standaardprijs voor 25 personen. Voor elk extra persoon reken je een x bedrag per dag.

Het bedrag voor de extra persoon per dag stel in bij het prijsoverzicht.

Feestdagenlaag

De feestdagen laag is een laag waarin de feestdagen al vast zijn gezet.
Wanneer je de feestdagenlaag opent, krijg je een overzicht van alle feestdagen.

Let op! Bookzo toont alleen de feestdagen voor de periode waarin je prijzen hebt ingevoerd! Heb je dus prijzen t/m 1 december dan toont hij niet Kerst.

Druk op het plusje om nieuwe feestdagen toe te voegen. Selecteer welke je wilt gebruiken en druk op opslaan.
Nu krijg je per feestdag de mogelijkheid om prijzen in te voeren.

'Feestdagen' zoals de zwarte cross staan niet in dit overzicht, omdat deze niet landelijk voorkomen.  Wel kun je deze toevoegen door, boven aan de lijst met de te selecteren feestdag, op Nieuw te drukken.

Feestdagen worden gemakkelijk gekopieerd naar volgend jaar, Bookzo berekend zelf wanneer bijvoorbeeld Pasen valt in 2025. Dit geldt niet voor zelf aangemaakte feestdagen!

Indeling

De prijslaag Algemeen ligt altijd onderop.

De prijslaag Feestdagen ligt altijd bovenop.

Je kunt zelf prijslagen aanmaken met bijvoorbeeld vakanties of voor hoog-, midden- en laagseizoen. Deze kun je zelf indelen.

De prijslaag die het meest rechts staat ligt bovenaan.

Via de 3 menu puntjes kun je de volgorde (prioriteit) wijzigen, je ziet het verschil ook duidelijk aan de kleuren in het prijsoverzicht. Tevens maak je hier nieuwe prijslagen aan of wijzig je huidige prijslagen.

Prijzen kopiëren

Via het prijsoverzicht kun je ook prijzen kopiëren naar een andere accommodatie of, wanneer je boeken per groep gebruikt, naar een andere groep.

Druk in het overzicht op de drie puntjes.  Je kunt nu kiezen voor kopiëren van of naar. Heb je bij een andere accommodatie prijzen aangemaakt welke je ook bij deze accommodatie wilt hebben, kies je voor 'van'.
Wil je de prijzen van deze accommodatie ook bij een andere accommodatie tonen selecteer je 'naar'.

Let op! Prijzen kopiëren naar vervangt de prijzen die al bij een accommodatie staan. Deze worden dus niet samengevoegd maar overschreven.
Wanneer je kiest voor prijzen kopiëren van, kun je selecteren vanaf welke accommodatie/groep je de prijzen wilt kopiëren en vervolgens welke lagen je wilt kopiëren. Dit hoeven dus niet standaard alle lagen te zijn.
Kies je voor kopiëren naar, dan kun je, wanneer je boeken per groep hebt, een groep kiezen om de prijzen naar te kopiëren.

Heb je geen boeken per groep, dan kun je hier meerdere accommodaties selecteren waar je de prijzen naar toe wilt kopiëren.

Ook hier kun je vervolgens kiezen welke lagen je wilt kopiëren.

Verlengen en indexeren

Vanuit het prijsoverzicht kun je ook prijzen verlengen naar volgend jaar. Hiervoor druk je ook op de 3 puntjes en kies je voor prijzen verlengen.

Kies welke prijsblokken je wilt verlengenEn vervolgens tot wanneer en of je voor het volgende jaar nog een verhoging wilt toevoegen

Bookzo neemt dezelfde periode over die al ingesteld stond en houdt rekening met het verschuiven van weekenden. Het resultaat zie je meteen terug in de kalender van het prijsoverzicht.

Berekentool

Handig in Bookzo web is de bereken tool,

deze vind je in het prijsoverzicht rechts op het scherm.

Wanneer je deze opent komt de tool tevoorschijn waarmee je prijzen kunt berekenen, zo hoef je niet heen en weer naar het planbord om proef reserveringen te maken om te zien of de prijzen kloppen.

Let op! Prijzen worden berekend op verblijfsduur periode en niet op goedkoopste prijs zoals in desktop. Dus reserveer je een week dan kijkt hij naar de weekprijzen en niet naar de midweek- en weekendprijzen.