INHOUDSOPGAVE

Borg

Wanneer je gebruikt maakt van borg betalingen zul je deze ook na de reservering moeten retourneren.

Wanneer gasten schade hebben gemaakt kan het zijn dat je niet het volledige bedrag terug wilt storen.
Hoe je dit doet lees je in het volgende artikel.


Welke kosten zijn 'borg' 

Om gebruik te maken van 'Borg retourneren' moet Bookzo eerst weten welke kosten borg zijn.

  • Ga naar Stamgegevens, Extra kosten
  • Open de kosten borg of maak hiervoor een nieuwe aan
  • Typ onder prijsinformatie het gewenste bedrag en kies voor - per reservering.
  • Klik op het tabje 'Instellingen' en vink behalve 'automatisch toevoegen', 'online te boeken' ook het vinkje 'Is borg' aan.


Bookzo registreert dmv dit vinkje dat het borg betreft. 


Wanneer automatisch toevoegen aan staat zal de borg bij elke reservering automatisch toegevoegd worden. 

Online te boeken zorgt er voor dat de borg ook mee komt wanneer een gast via de website boekt.


Schade verrekenen Desktop

Voordat je borg kunt retourneren dien je de schade te verrekenen op de reservering. 

Dit doe je door een nieuwe extra kosten aan te maken met bijvoorbeeld de titel 'Borg ingehouden' Deze stel je in als 0,- euro, per reservering.


Deze kosten kan je toevoegen aan de reservering door op de regel te klikken en de juiste kosten te selecteren, vervolgens vul je het bedrag in wat betaald dient te worden.


NIEUW! Borg inhouden Bookzo Web


In Bookzo Web is het mogelijk om direct borg in te houden van een reservering wanneer en bijvoorbeeld schade is gemaakt. 

Hiervoor dien je alleen in Desktop een Extra kosten aan te maken met de "Borg Inhouden"Wanneer je deze extra kosten hebt aangemaakt kan je deze altijd gebruiken in Bookzo Web om de borg in te houden van een reservering en zorgt ervoor dat er een kostenregel wordt toegevoegd aan de reservering. 


Voorbeeld:

De gast heeft alles betaald en is uitgecheckt, de schoonmaak komt in de accommodatie en meld dat er schade is gemaakt. 

Als huurder besluit je 50 euro in te houden van de borg teruggave om de schade te verhalen. 


Druk op de 3 puntjes op de kaart van de reservering:

Er opent een menu en onderaan zie je "Borg inhouden"Het venster opent waarin je het in te houden bedrag in kunt voeren. Automatisch staat hier het bedrag wat je bij de extra kosten Borg die zijn aangegeven als "is Borg"

Dit bedrag kan je aanpassen en een omschrijving meegeven van bijvoorbeeld de schade die gemaakt is. Zo snel je op toevoegen drukt wordt er een extra regel met het in te houden bedrag toegevoegd, de omschrijving die je meegeeft wordt in de factuurregel getoond naar de klant. 


Goed om te weten:

  • Borg inhouden is alleen beschikbaar in Bookzo Web. 
  • Borg inhouden kan ook bij facturen waar blokkades op zitten en die zijn afgerekend in commissieafspraken. Dit is een uitzondering op kosten toevoegen bij geblokkeerde reserveringen, normaliter dien je hiervoor eerst de blokkade te verwijderen. 


Borg retourneren

Het verblijf is voorbij, de kosten zijn allemaal betaald, en nu wil je de (resterende) borg retourneren naar de gast.
Nu Bookzo weet welke kosten borg zijn door het vinkje 'Is borg', kun je gebruik maken van de knop 'Borg retourneren'


Ga naar Stamgegevens, Extra kosten en klik op de knop 'Borgen retourneren'


Via het volgende venster kan je selecteren voor welke accommodaties, welke status en welke datum selectie je de borg wilt retourneren.


Er verschijnt nu een overzicht met alle reserveringen die aan de ingegeven selectie voldoen. Eventueel kan je hier nog reserveringen uitsluiten van het retourneren van borg.


De borg wordt nu in een min bedrag weer op de reserveringen geplaatst welke in deze batch zijn meegenomen.In het geval van een volledige borg teruggave staat het gehele bedrag in de min bij Te betalen.

In het geval van een gedeeltelijke teruggave zie je dat het bedrag van de schade van het retour borg bedrag is afgetrokken.
Sepa betaling

In de reservering staan de bedragen nu goed, je wilt de openstaande bedragen nu ook naar de gasten terug storten. Het makkelijkst is dit te doen via een Sepa betaling.


Ga naar Stamgegegevens - Gasten - Sepa batchHier kan je kiezen voor 'Alleen retour Borg' zodat andere openstaande of te verrekenende kosten niet meegenomen worden in deze batch betaling. 

Verstand is hierin bij Betalingen registreren te selecteren welke betaalwijze je hiervoor wilt gebruiken. Wanneer je hier bijv bank selecteert komt dit direct onder de reservering te staan en is deze in Bookzo afgehandeld. De Sepa batch stuur je naar de bank zodat via daar alle betalingen gedaan kunnen worden. Ben je gekoppeld aan een boekhoudpakket komen via de bank - boekhouding en bookzo alle betalingen weer bij elkaar. Betalingen via een Sep Batch kunnen alleen wanneer er een IBAN aanwezig is bij de gast. Is deze er niet is het verstandig hier een brief naartoe te sturen zodat de borg overgemaakt kan worden. 


Hiervoor kan een standaard document aangemaakt worden welke verstuurd kan worden naar gasten waarbij er geen IBAN is ingevuld.
Hoe je dit doet lees je onder Brieven & Mailings of neem contact op met Bookzo Support, dan helpen we je graag verder dit aan te maken. 


Borg retourneren via Mollie

Is er betaald via mollie dan kan je via de reservering gemakkelijk de borg terugbetalen. 

Ga naar de reservering, kies voor het tabblad betalingen en dubbelklik op de regel van het betaalde bedrag.

Het volgende venster opentDruk op Refund en voer het terug te storten bedrag in en druk op OK.Er verschijnt een melding dat het verzoek is doorgestuurd naar Mollie. Deze dient nu door Mollie verwerkt te worden, dit kan enige tijd duren. De betaling verschijnt automatisch op de reservering op het tabblad betalingen.