De prijzen die je voor de accommodaties hebt aangemaakt zijn netto verhuurprijzen. Waarschijnlijk wil je extra kosten toevoegen aan de verhuur van de accommodatie zoals bijvoorbeeld Toeristenbelasting, Schoonmaakkosten of Linnenpakketten e.d.


INHOUDSOPGAVE


Extra kosten


De Extra kosten kun je vinden onder Stamgegevens - Extra kosten. In Bookzo staan standaard al een aantal, veelgebruikte, extra kosten. Deze kun je naar wens aanpassen of je kunt een nieuwe extra kosten aanmaken door linksboven op Nieuw te klikken. In onderstaand voorbeeld maken we Toeristenbelasting aan.



CodeGeef de Extra kosten een naam of een voor jou herkenbare code.
Extra kostenVul hier de naam in van de Extra kosten zoals deze wordt getoond aan de gast in de reservering en op de website.
OmschrijvingVul hier (optioneel) een toelichting in. Online wordt dit getoond bij een informatie teken wanneer je hier met je muis overheen gaat.
Channel code'sDit veld wordt gebruikt met koppelingen zoals Airbnb. 
Nederlands - Duits - EngelsHier kun je de vertalingen invoeren. In dit geval vul je bij Duits Kurtaxe in en en onder Engels komt Tourist Tax te staan.



Tabblad Prijsinformatie


In het tabblad Prijsinformatie vul je de prijs en de voorwaarde van de prijs in. 



EenheidHier kun je (optioneel) een eenheid invoeren, denk aan per stuk of p.p.
Prijs (incl. btw)Bij het invullen van de prijs (incl. btw) kun je kiezen uit een aantal mogelijkheden.
  • Procent van de huur
  • Per x dagen
  • Per persoon per x dagen
  • Per huisdier per x dagen
  • Per accommodatie per x dagen
  • Euro, aantal handmatig invoeren per dag
  • Euro, aantal handmatig invoeren (de gast geeft zelf aan hoeveel)
  • Euro per reservering
  • Euro per persoon per dag
  • Euro per persoon
  • Euro per object
  • Euro per huisdier per dag
  • Euro per huisdier
  • Euro per dag
  • Euro per accommodatie per dag
  • Euro per accommodatie
  • Bij voorkeur kenmerk
  • Bij voorkeur accommodatie


Bij extra kosten Per x dagen kun je het aantal nachten opgeven wanneer de kosten moeten worden opgevoerd. 


Voorbeeld:

Wanneer je voor Per x dagen kiest is het mogelijk om 3 momenten in een periode op te geven. Gasten krijgen bijvoorbeeld een handdoekpakket op de dag van aankomst en dit pakket kan na 4 dagen opnieuw gebracht worden. In dit geval vul je bij Eerste op dag een 1 in en vul je bij Tweede op dag een 5 in zodat op de vijfde dag van het verblijf de gasten een nieuw handdoekpakket ontvangen.  


Bij extra kosten Per persoon heb je de mogelijkheid om meerdere leeftijdsgroepen toe te voegen.*

Met een maximum vanDit kun je aanvinken als er eventueel een maximum bedrag aan de Extra kosten zit.
Let op! Dit is niet te combineren met een minimum van.
Met een minimum vanDit kunt u aanvinken als er eventueel een minimum bedrag aan de Extra kosten zit.
Let op! Dit is niet te combineren met een maximum van.
BTW percentageGeef hier aan wat het BTW percentage is. Belangrijk dat dit overeenkomt met het BTW tarief in de administratie.
GrootboekrekeningVul hier de grootboekrekening in zoals deze ook in de administratie staat.


* Als je één van deze opties kiest, verschijnt er een regel. Deze klik je aan en vervolgens selecteer je de leeftijdsgroep waar de kosten van toepassing zijn. Je kunt hier meerdere leeftijdsgroepen selecteren.



Tabblad Prijzen


De prijs heb je net ingevuld bij het Tabblad Prijsinformatie. Wanneer er voor een bepaalde periode wijzigingen in de prijs zijn, bijvoorbeeld een vakantie periode, dan kun je deze aangeven onder het Tabblad Prijzen. 



Vanaf en tot datumVul hier een periode in wanneer er een prijswijziging plaatsvindt. Bijvoorbeeld wanneer er tijdens de vakantieperiodes een andere prijs van toepassing is.
PrijsVul hier de nieuwe prijs in, bijvoorbeeld € 4,00. Deze prijs wordt dan toegepast op reserveringen met een aankomst vanaf de nieuwe datum.
Toepassen indien overlaptVink dit aan als er overlappende periodes zijn, en deze prijs van toepassing is wanneer de periodes overlappen. Vink je dit niet aan dan pakt Bookzo de originele prijs, die bij Prijsinformatie staat ingevuld.



Tabblad Instellingen


In het Tabblad Instellingen geef je aan of de extra kosten online te boeken zijn, de percentages en hier stel je verschillende voorwaarden van de extra kosten in. 



Automatisch toevoegen
bij nieuwe reservering
Als dit is aangevinkt worden de Extra kosten automatisch toegevoegd aan een nieuwe reservering. Dit maakt het dan verplichte kosten.
Online te boekenDeze vink je aan wanneer je wilt dat de Extra kosten online te boeken/online zichtbaar moeten zijn.
Kosten teruggave bij annuleren reserveringWanneer je wilt dat de gast deze Extra kosten terug krijgt bij het annuleren van de reservering vink je deze optie aan. In de meeste gevallen staat dit aan, maar wanneer het om bijvoorbeeld reserveringskosten gaat en de gasten krijgt dit niet terug, dan staat dit uit.
Volgens annuleringspercentageVink deze aan als de gast deze kosten volgens het toegepaste annuleringspercentage moet betalen bij het annuleren van de reservering.
UitgeschakeldKosten die zijn toegepast op een reservering zijn niet te verwijderen. Indien je bepaalde kosten niet meer wilt gebruiken, dan kun je dit vakje aanvinken.
Bij aankomst te voldoenDeze vink je aan als de kosten bij aankomst betaald moeten worden, dit is terug te zien in de reservering.
Toon omschrijving in bon websiteKies of de omschrijving online moet worden getoond, deze komt naar voren wanneer je met je muis over de bon heen gaat.
Betalen van extra kostenKies je hier voor Altijd vooraf betalen, dan kan dit ook het eerste te betalen bedrag zijn om de boeking te plaatsen (wanneer de aanbetaling op een later moment gedaan kan worden).
BorgIs deze Extra kosten Borg dan kun je dat hier aangeven. Meer informatie over Borg kun je vinden in het artikel Borg.

GroepVoeg de Extra kosten toe aan een groep. Dit kan handig zijn voor bepaalde rapportages zoals uitgiftelijsten.
VoorraadHier kun je eventueel de voorraad van het aantal items opgeven. 

Als de voorraad bij een nieuwe reservering 0 is voor de gekozen periode, dan komt deze Extra kosten niet naar voren als optie in de reservering.

Als een arrangement deze kosten bevat, komt deze niet meer naar voren als het desbetreffende item niet meer op voorraad is.

Max. aantal
Voer hier eventueel het maximale aantal te boeken Extra kosten in per reservering/accommodatie. Op dit moment alleen van toepassing i.c.m. koppeling Flean.
Volgordenummer
Geef hier aan in welke volgorde de Extra kosten in de reservering kunnen komen te staan. Als je dit veld leeg laat wordt de volgorde bepaalt aan de hand van het ID (volgorde van aanmaak). De toegepaste volgorde is inzichtelijk bij de accommodatie op het Tabblad Kosten. Als je wilt zien hoe de volgorde wordt bepaald, kun je de kolom Sortering toevoegen. Deze gaat dus eerst op regelnummer en dan op het ID.
Aantal correctieStel dat de prijs van de accommodatie geldt voor 2 personen en voor een extra persoon reken je een aanvullend bedrag. Dan kun je het aantal met -2 corrigeren. Pas bij meer dan 3 personen wordt dan de extra persoon berekend.
Aantal gratisGebruik deze instelling wanneer er één of meerdere items gratis zijn. Als bijvoorbeeld het eerste kinderbedje gratis is en je pas een vaste prijs rekent vanaf het tweede kinderbedje, voer je hier het getal 1 in. De gratis items worden wel op de Uitgiftelijst getoond.
ChannelcodeHet kan zijn dat de omschrijving van de kosten in een reservering gemaakt via een Channel (bijvoorbeeld Booking.com) niet overeenkomt met de omschrijving in Bookzo. Zoek via de XML dan het ID op en voeg deze hier toe. Bij een volgende boeking kan Bookzo de kosten dan automatisch ophalen. Het is mogelijk om meerdere codes toe te voegen met een komma gescheiden.


Condities


Je kunt bij Extra kosten vast een conditie meegeven wanneer deze wel of niet bij een reservering kan worden bijgeboekt. Deze condities werken hetzelfde als het instellen van een filter bij bijvoorbeeld taken. Dit doe je onder andere d.m.v. Filters Status tekst en nummer.


Om deze toe te voegen, druk je op de knop Condities. Vervolgens kan met de filter-editor de conditie worden opgebouwd.



De Extra kosten wordt dan alleen beschikbaar (of toegevoegd) als aan de desbetreffende conditie wordt voldaan. Dus in bovenstaand voorbeeld wordt deze alleen voor 1 maart of na 31 maart toegevoegd, dus effectief niet beschikbaar in de maand Maart.


Tabblad Afbeelding


Je kunt een afbeelding toevoegen bij de Extra kosten, deze wordt tijdens het online boeken getoond in de boekingsstraat.



Tabblad Geavanceerd


Achter het tabblad Geavanceerd bevinden zich uitgebreide instellingen van de Extra kosten.



HuurNiet inbegrepen in de huur.
De huur en de extra kosten worden als aparte regel getoond in de reservering. Dit is de meest gebruikelijke toepassing.

Bij de huur optellen.
De huur en de extra kosten worden bij elkaar opgeteld en als één samengevoegde regel getoond in de reservering.

Uit de huur halen.
De extra kosten worden van de huur afgetrokken en als één samengevoegde regel getoond in de reservering.

Meer informatie hierover vind je in het artikel Extra kosten bij wel/niet bij huur inbegrepen
Touroperator provisie berekenen over deze kostenIndien aangevinkt tellen deze kosten mee bij het berekenen van de Touroperator provisie.
Altijd berekenen over volledige periode-
Meetellen voor bepaling van prijs bij 'Procent van de huur'Vink deze aan als deze extra kosten mee moeten worden geteld bij het toepassen van kortingen of toeslagen waarbij een percentage van de huur van toepassing is.


GrootboekrekeningGeef het grootboek op waar de omzet naartoe moet in de boekhouding.

Aankomst vanaf

De kosten gaan pas tellen vanaf de datum die je hier ingeeft. Denk aan energietoeslag in de winter periode. 
Aankomst tot en metDe kosten tellen alleen mee op reserveringen met een aankomst tot en met deze datum.
Beschikbaar inHier kun je aangeven of de kosten alleen op de reservering of alleen op de aanvullende factuur beschikbaar zijn. Standaard zijn de kosten op beide beschikbaar


Eigenaren

(alleen zichtbaar i.c.m. de Eigenaren module)


Omzet voor eigenaar accommodatie
Vink deze aan indien de omzet van deze extra kosten voor de eigenaar van de accommodatie is.
Optioneel voor eigenaar
Deze vink je aan indien kosten gekozen kunnen worden in de Eigenarenomgeving. Het is mogelijk om deze kosten in te stellen als verplicht voor gasten, voor de eigenaar zijn ze met dit vinkje optioneel te kiezen in het Eigenarenportal.
Provisie berekenen over deze kostenIndien je provisie bij de eigenaar in rekening wilt brengen over deze extra kosten zet je hier het vinkje aan. 
Korting eigenarenGeef hier het kortingspercentage op in het geval dat de eigenaar van de accommodatie zijn eigen accommodatie reserveert.


Tabblad Accommodaties


Bij het Tabblad Accommodaties kun je aanvinken voor welke accommodaties deze extra kosten van toepassing zijn. Bij de accommodatie zelf kun je eventueel de extra kosten conditioneel toepassen.  Meer hierover vind je terug in het artikel Accommodatie beheer Desktop onder het kopje Kosten.


Zijn de extra kosten van toepassing op alle accommodaties kun je ook in een keer kiezen voor Altijd Toepassen op alle accommodaties. Mocht er een nieuwe accommodatie bij komen wordt deze d.m.v. dit vinkje ook meteen meegenomen. 



Extra kosten herberekenen/toevoegen


Het is mogelijk om de BTW en/of de bedragen van de extra kosten te herberekenen in bestaande reserveringen. Wanneer bijvoorbeeld de BTW van laag naar hoog gaat of om extra kosten toe te voegen in een selectie van een bestaande reservering. Deze optie zorgt ervoor dat je niet handmatig alle reserveringen hoeft open te klikken en de kosten hoeft toe te voegen.

 

Wanneer je het BTW percentage aangepast hebt bij de algemene instellingen, zal dit worden toegepast bij het herberekenen. Hiervoor dien je na het aanpassen op de knop Herbereken btw bedragen in reserveringen te klikken. 



Onderstaand venster wordt nu geopend, hierin vink je aan welke accommodaties of groepen deze wijziging betreft, welke status de reserveringen moeten hebben en je geeft een datum selectie op. Wanneer je wilt dat ook de bedragen van de extra kosten herberekend moeten worden, kun je dit ook aanvinken. 



Let op! Voer dit soort handelingen uit op een rustig tijdstip en bij voorkeur niet vlak voor het weekend. Mocht er onverhoopt iets fout gaan, dan kun je nog onze helpdesk inschakelen.