De prijzen die u voor uw accommodaties heeft aangemaakt zijn netto verhuurprijzen. Waarschijnlijk wilt u extra kosten toevoegen aan de verhuur van de accommodatie zoals bijvoorbeeld toeristenbelasting, schoonmaakkosten of linnenpakketten e.d.



De video toont op dit moment nog het voormalige scherm.


Klik op het [Stamgegevens] > [Extra kosten] > [Nieuw]. Een scherm opent waar u de extra kosten kunt aanmaken. In onderstaand voorbeeld maken we Toeristenbelasting aan.


Extra kosten



CodeGeef de Extra kosten een naam of een voor uw zelf herkenbare code.
Extra kosten:Vul hier de naam in van de Extra kosten zoals deze wordt getoond aan de gast in de reservering en op de website.
Omschrijving:Vul hier optioneel een toelichting in. Online wordt dit getoond met een mouse-over bij een informatie teken.
Nederlands | Duits | Engels:Vul hier de vertalingen in. Bij Duits Kurtaxe en Engels Tourist Tax.



Tabblad Prijsinformatie


EenheidVul hier optioneel een eenheid in, bijvoorbeeld per stuk of p.p.
Prijs (incl. btw):Vul hier de prijs inclusief BTW in. De mogelijkheden zijn:
 • Euro, aantal handmatig invoeren (de gast geeft zelf aan hoeveel)
 • Euro per reservering
 • Euro per accommodatie
 • Euro per persoon
 • Euro per dag
 • Euro per persoon per dag
 • Procent van de huur
 • Euro per huisdier
 • Euro per huisdier per dag
 • Euro per accommodatie per dag
 • Per x dagen
 • Per persoon per x dagen
 • Per huisdier per x dagen
 • Per accommodatie per x dagen

Bij Extra kosten per x dagen kunt u het aantal nachten opgeven wanneer de kosten moeten worden opgevoerd. Bijvoorbeeld 7 als bedlinnen per week worden gerekend. Het is mogelijk om 3 momenten in een periode op te geven. Bijvoorbeeld: Gasten krijgen een handdoekpakket op de dag van aankomst en deze kunnen na 4 dagen opnieuw gebracht worden. Het wordt dan Per X dagen 4, eerste op dag 1. Het is ook mogelijk om een tweede dag in te vullen.


Bij Extra kosten 'per persoon' heeft u de mogelijkheid om meerdere leeftijdsgroepen toe te voegen. Bekijk voorbeeld

Met een maximum van:Dit kunt u aanvinken als er eventueel een maximum bedrag aan de Extra kosten zit. Dit is niet te combineren met een minimum van. Bekijk voorbeeld.
Met een minimum van:Dit kunt u aanvinken als er eventueel een minimum bedrag aan de Extra kosten zit. Dit is niet te combineren met een maximum van. Bekijk voorbeeld.
BTW percentage:Geef hier aan wat het BTW percentage is. Belangrijk dat dit overeenkomt met het BTW tarief in uw administratie.
Grootboekrekening:Vul hier de grootboekrekening in zoals deze ook in uw administratie staat.
Specificatiecode:Optioneel



Tabblad Prijzen



Vanaf en tot datum:Vul hier een periode in wanneer er bijvoorbeeld een prijswijziging plaatsvindt. Bijvoorbeeld tijdens de vakantieperiodes is een andere prijs van toepassin.
Prijs:Vul hier de nieuwe prijs in, bijvoorbeeld € 1,50. Deze prijs wordt dan toegepast op reserveringen met een aankomst vanaf de nieuwe datum.
Toepassen indien overlapt:Vink dit aan als er overlappende periodes zijn, en deze prijs van toepassing is.



Tabblad Instellingen




Automatisch toevoegen bij nieuwe reservering:Vink aan indien de Extra kosten verplicht zijn of niet. Als dit is aangevinkt worden de Extra kosten automatisch toegevoegd aan de reservering.
Online te boeken:Vink aan als de Extra kosten online te boeken/zichtbaar zijn.
Bij aankomst te voldoen:Vink aan als de kosten bij aankomst betaald moeten worden, dit is terug te zien in de reservering.
Uitgeschakeld:Kosten die zijn toegepast op een reservering zijn niet te verwijderen. Indien u bepaalde kosten niet meer wilt gebruiken, dan kunt u 'Uitgeschakeld' aanvinken.
Kosten teruggave bij annuleren reservering:Vink aan als de gast deze kosten terug krijgt als de reservering wordt geannuleerd. In de meeste gevallen staat dit aan. Maar bijvoorbeeld reserveringskosten krijgen de gasten niet terug, dan staat dit uit.
Volgens annuleringspercentage:Vink aan als de gast deze kosten volgens het toegepaste annuleringspercentage moet betalen bij het annuleren van de reservering.
Berekenen over inclusief bedragen:Alleen zichtbaar indien bij Prijs is gekozen voor [Procent van de huur].
Vink aan indien de prijs berekend moet worden over het bedrag inclusief BTW.
Aantal correctie:Stel de prijzen van uw accommodatie is voor 2 personen en voor een extra persoon rekent u een aanvullend bedrag. Dan kunt u het aantal met -2 corrigeren. Pas bij meer dan 3 personen wordt dan de extra persoon berekend.
Aantal gratisGebruik deze instelling wanneer er één of meerdere items gratis zijn. Bijvoorbeeld: 1e kinderbedje gratis en vaste prijs vanaf de 2e. Aantal gratis is dan 1.
Groep:Voeg de Extra kosten toe aan een groep. Dit kan handig zijn voor bepaald rapportages zoals uitgiftelijsten.
Voorraad:Geef eventueel de voorraad van het aantal items op.
Volgordenummer:Geef hier aan in welke volgorde de extra kosten in de reservering kunnen komen te staan. Als u dit veld leeg laat wordt de volgorde bepaalt aan de hand van het ID (volgorde van aanmaak). De toegepaste volgorde is inzichtelijk bij de accommodatie op het tabblad Kosten. Als u wilt zien hoe de volgorde wordt bepaald, kunt u de kolom sortering toevoegen. Deze gaat dus eerst op regelnummer en dan op het ID.
Max. aantal:Voer hier eventueel het max. aantal te boeken extra kosten in per reservering/accommodatie. Op dit moment alleen van toepassing i.c.m. koppeling Flean. 
Channelcode:Het kan zijn dat de omschrijving van de kosten in een reservering gemaakt via een channel (bijvoorbeeld Booking.com) niet overeenkomt met de omschrijving in Bookzo. Zoek via de XML dan het ID op en voeg deze hier toe. Bij een volgende boeking kan Bookzo de kosten dan automatisch ophalen. Het is mogelijk om meerdere codes toe te voegen met een komma gescheiden.



Tabblad Afbeelding



Laden:Klik op [Laden] om een afbeelding toe te voegen aan de Extra kosten. Deze worden online getoond bij de reservering. Dit moet ook in de Bookzolayer van het online boeken worden aangezet.
Verwijderen:Klik op [Verwijderen] om de afbeelding te verwijderen.



Tabblad Geavanceerd


Achter het tabblad Geavanceerd bevinden zich uitgebreide instellingen van de Extra kosten.




Huur:[Niet inbegrepen in de huur]. De huur en de extra kosten worden als aparte regel getoond in de reservering. Dit is de meest gebruikelijke toepassing.

[Bij de huur optellen]. De huur en de extra kosten worden bij elkaar opgeteld en als één samengevoegde regel getoond in de reservering.

[Uit de huur halen]. De extra kosten wordt van de huur afgetrokken en als één samengevoegde regel getoond in de reservering.
Touroperator provisie berekenen over deze kosten:Indien aangevinkt tellen deze kosten mee bij het berekenen van de Touroperator provisie.
Meetellen voor bepaling van prijs bij 'Procent van de huur':
Vink aan als deze extra kosten mee moeten worden geteld bij het toepassen van kortingen of toeslagen waarbij een percentage van de huur van toepassing is.
GrootboekrekeningGeef het grootboek op waar de omzet naartoe moet in de boekhouding

Aankomst vanaf

De kosten gaan pas tellen vanaf de datum die je hier ingeeft
Aankomst tot en metDe kosten tellen alleen mee op reserveringen met een aankomst tot en met deze datum
Beschikbaar in:Hier kun je aangeven of de kosten alleen op de reservering of alleen op de aanvullende factuur beschikbaar zijn. Standaard zijn de kosten op beide beschikbaar



Eigenaren (alleen zichtbaar i.c.m. de Eigenaren module)


Provisie berekenen over deze kosten:Vink aan indien u provisie bij de eigenaar in rekening wilt brengen over deze kosten.
Korting eigenaren:Geef hier het percentage korting op in geval de eigenaar van de accommodatie zijn eigen accommodatie reserveert.
Omzet voor eigenaar accommodatie:Vink aan indien de omzet van deze extra kosten voor de eigenaar van de accommodatie is.
Optioneel voor eigenaarVink aan indien kosten gekozen kunnen worden in de Eigenarenomgeving. Het is mogelijk om deze kosten in te stellen als verplicht voor gasten, voor de eigenaar zijn ze met dit vinkje optioneel te kiezen in het Eigenarenportal.




Tabblad Accommodaties


Bij het tabblad Accommodaties kunt u aanvinken voor welke accommodaties deze Extra kosten van toepassing zijn. Bij de accommodatie zelf kunt u eventueel de extra kosten conditioneel toepassen.



Nog een voorbeeld:

Extra kosten toevoegen in stamgegevens - Eindschoonmaak