Een voorkeursboeking is een specifieke boekingsoptie die gasten kunnen selecteren op basis van een voorkeurs accommodatie. Bijvoorbeeld; De gast wil graag in een huisje met uitzicht op zee verblijven, of juist in een knusse blokhut in het bos. Een voorkeursboeking stelt hen in staat om hun gewenste accommodatie te selecteren. Een voorkeursboeking kan gemaakt worden via de website of handmatig in Bookzo.

Vereisten

Om gebruik te kunnen maken van voorkeursboekingen heb je een aantal instellingen nodig.

Boeken per groep moet aanstaan
Er moet een pdf met de plattegrond aanwezig zijn bij Park informatie

Er moeten kosten zijn met de prijssoort ‘Bij voorkeur accommodatie’

De referentiecode bij de accommodaties moet ingevuld zijn

Plattegrond toevoegen

Om gebruik te maken van de voorkeursboekingen dien je een plattegrond toe te voegen aan je park informatie onder de instellingen. Deze gebruikt de gast om te zien welke accommodatie zich waar op het park bevindt.

Klik op instellingen en vervolgens op parkinformatie.

Afbeelding met tekst, schermopname, Lettertype, diagram
Automatisch gegenereerde beschrijving

Binnen dit venster klik je op Online beschrijving en vul je de URL van de plattegrond in bij de regel Plattegrond (pdf) en druk je op opslaan.

Let op!

Op het veld zit een validatie welke altijd op met https:// begint en eindig op .pdf.
Dit betekend dat de afbeelding online moet staan, bijvoorbeeld op de website, hiervandaan kan je de link downloaden en plaatsen in Bookzo.

Kosten toevoegen

Om de voorkeursboeking te gebruiken maak je een extra kosten aan. Doorgaans wordt er voor het gebruik van een voorkeursboeking een extra bedrag gevraagd.

Ga naar Stamgegevens > Extra kosten en maak een nieuwe extra kosten aan.

Selecteer de accommodaties die meedoen aan de voorkeursboeking en stel de prijs in welke de voorkeursboeking kost.
Vervolgens kies je bij prijssoort 'Bijvoorkeur'

Ga naar het tabje Instellingen en vink ‘Automatisch toevoegen’ en ‘Online te boeken aan’

Zet eventueel ‘teruggave bij annulering’ ook aan

Referentie code

Bij de accommodaties die mee doen in de voorkeursboeking kan je een referentiecode opgeven. Deze code correspondeert met de nummers die je op je plattegrond hebt ingevoerd.

Om deze in te stellen ga je naar Stamgegevens - Accommodaties en open je de betreffende accommodatie.
Onder het tabblad Vrije velden vind je de regel 'referentiecode'
Vul je hier niks in dan pakt hij de sorteringscode, is deze ook leeg pakt hij de omschrijving.

Online boeken

Wanneer je alle instellingen juist hebt staan in Bookzo vind je de voorkeursboeking terug in de boekingsstraat.

Ga naar je website om te zien of deze juist werkt.

Kies een accommodatie die mee doet aan de voorkeursboekingen en selecteer de datum. Wanneer je in het scherm komt van 'Je boeking' zie je nu het volgende staan:

Selecteer de kaart om te zien welk nummer bij welke accommodatie hoort.

Vervolgens kies je in het dropdown menu de accommodatie welke de voorkeur heeft.

Wanneer je een voorkeur hebt opgegeven zie je de kosten van de voorkeursboeking terug komen in je kassabonnetje.

Verwijder je de voorkeursboeking weer, dan verdwijnen de kosten ook weer uit de kassabon.

Voorkeursboekingen in planbord

Wanneer er een voorkeursboeking geplaatst is kan je deze niet meer verschuiven / verhuizen naar een andere accommodatie.

In het planbord worden de voorkeursboekingen aangeduid met een sterretje.
In web ziet dit er zo uit:

In desktop zie je op het planbord het volgende:

Handmatig voorkeursboekingen maken

Wanneer je in web, handmatig, een reservering wilt maken en deze een voorkeur wilt geven kan dat.

Na het maken van de reservering kies je onderaan op de 3 puntjes.

In het menu wat nu opent zie je de optie 'Instellen als voorkeursboeking'

Boven aan de reservering zie je nu het sterretje ook weer verschijnen.

In desktop maak je ook via het planbord een reservering. Bovenaan de reservering zie je de knop Voorkeursboeking.

Bij zowel web als bij desktop kan je op bovenstaande manieren ook de voorkeur verwijderen. De kosten voor de voorkeursboeking worden dan ook automatisch uit de reservering gehaald.