INHOUDSOPGAVE


Een voorkeursboeking is een specifieke boekingsoptie die gasten kunnen selecteren op basis van een voorkeurskenmerk. Bijvoorbeeld; De gast wil graag in een huisje met bad of een toilet op de begane grond. D.m.v. voorkeurskenmerken kunnen gasten, eventueel tegen een extra vergoeding, een accommodatie boeken die voldoet aan deze wensen. 

Je kunt met het gebruik van voorkeurskenmerken dus een filter maken in een groep accommodaties. 


Vereisten


Om gebruik te kunnen maken van voorkeursboekingen heb je een aantal instellingen nodig. 

Boeken per groep moet aanstaan.

Er moeten kosten zijn met de prijssoort ‘Bij voorkeur kenmerk’.  


Extra kosten aanmaken


Om betaalde voorkeurskenmerken aan te kunnen bieden maak je een extrakosten aan met het bedrag voor het kiezen van een voorkeurskenmerk.

In het drop-down menu kies je voor "Bij voorkeur kenmerk", op deze manier koppel je de kosten aan het kenmerk. 



Kenmerken


Wanneer je een kenmerk aanmaakt heb je een optie 'Voorkeur', deze staat standaard ingesteld als Geen. 

Wil je gebruik maken van voorkeursboeking op kenmerk kun je hier kiezen of het specifieke kenmerk een gratis voorkeur of een betaalde voorkeur wordt.



Per accommodatie kun je nu instellen welk kenmerk voor die accommodatie geldt. Dit doe je bij Desktop - Stamgegevens - Accommodaties. 


Weergave Elements / Website


Maak je zowel gebruik van betaalde, gratis en accommodatie voorkeuren dan is het handig om te weten hoe deze getoond worden op je website. 


Gratis voorkeurskenmerken staan bovenaan met daar onder de betaalde kenmerken. Als derde optie heb je de accommodatie voorkeur op huisnummer. 



De voorkeuren zijn multi-select, wat wil zeggen dat je er meerdere tegelijk kan selecteren. Wanneer een accommodatie met een specifiek kenmerk niet meer beschikbaar is is deze niet meer aanklikbaar.
Tevens worden de accommodatie voorkeuren bijgewerkt wanneer je een voorkeurskenmerk aanvinkt. Wanneer je een accommodatie voorkeur selecteert, dus je kiest voor een specifiek huisnummer, dan kunnen de kenmerken niet meer gekozen worden. 


Wanneer je een betaalde voorkeursboeking hebt gekozen zie je dit ook terug in de kassabon.



Weergave Planbord


De reservering wordt getoond als Voorkeursboeking, maar kan wel verhuisd worden naar accommodaties met dezelfde kenmerken. Dit wijkt af van een reservering met Accommodatiekenmerk, deze kan niet worden verhuisd.

In zowel Desktop als Web zie je bij de reservering een sterretje staan welke aangeeft dat er een voorkeur op deze reservering zit.


Desktop:


Web:



Weergave Mijn omgeving


Wanneer de gast geboekt heeft met een voorkeurskenmerk vindt hij deze ook terug in de Mijn omgeving.

Zo kunnen zij in een oogopslag zien wat de voorkeuren van de reservering waren. 



Algemene weetjes


Bij een reservering met betaalde voorkeurskenmerken én accommodatie voorkeur, worden alleen de kosten voor de accommodatie voorkeur gerekend er wordt nooit beide gerekend.

Omdat je je accommodatie kiest o.b.v. voorkeuren wordt het een accommodatie voorkeur en kan deze niet verhuisd worden.


Wanneer je de voorkeur van een accommodatie aanpast in de reservering omdat, om welke reden dan ook, de reservering toch verhuisd moet worden, dien je de voorkeur te verwijderen en vervallen ook de kosten die je hebt ingesteld voor de voorkeurskenmerken. Een voorkeur verwijderen doe je in Bookzo Desktop door bovenin op het sterretje "Voorkeur" te drukken.


In web doe je dit bij de 3 puntjes in de reservering: